Sucul de portocale, pericol de diabet

09 Iulie 2012

Îmi place rău de tot. Face parte din micul meu dejun de răsfăț, alături de un croissant cu unt și o cafea amară. Dar iau serios în calcul să îi răresc sorbitul, pentru că aflu că tocmai el, sucul meu adorat de portocale, crește serios riscul de diabet. Și prin "serios", specialiştii americani de la Şcoala de medicină Harvard înțeleg plus 25%, în cazul persoanelor care oricum au greutatea mult peste media considerată normală și nici nu se sinchisesc să facă mișcare.

Moderația este vitală, transmit medicii, care țin să facă totuși o precizare - consumul de portocale nu prezintă nicidecum același risc (ba din contră, vedem imediat), doar lipsa fibrelor din fructele transformate în suc poate avea o influenţă negativă asupra nivelului de zahăr din sânge. Potrivit specialiştilor americani, citați și de agenția de presă Mediafax, consumul a trei porţii de fructe pe zi poate contribui la reducerea riscului de apariţie a diabetului cu 18% , însă consumul zilnic al unui pahar cu suc de fructe creşte riscul de diabet de tipul II. Legătura dintre diabetul tip II şi sucurile de fructe a fost descoperită în urma unui studiu, care a durat 18 ani. Diabetul, caracterizat printr-un nivel ridicat al glucozei în sânge, are două forme. În cazul tipului II, favorizat de obezitate şi silul de viaţă sedentar, pacienţilor li se spune să încerce să-şi aducă greutatea la limite normale.

În schimb, diabetul de tipul I, care afectează mai ales tinerii, este o boală autoimună, adică sistemul imunitar al organismului este dereglat, distrugând celulele pancreasului care fabrică insulina, ce are ca rol transformarea zahărului (glucozei) în energie. În ambele tipuri de diabet, excesul de zahăr din sânge afectează multe organe din corp, precum ochii, rinichii şi inima. Deci, știți ce aveți de făcut - mai scoateți storcătorul acela de fructe din priză!

Andra Năstase

Iti recomandam si...

Meniul anti-cancer de sân

Ne place sau nu, dieta joacă un rol important în...

Castravete cu „aromă de ța...

Știți vorba aceea din popor: „dacă nu ai băt...

Nu țineți minte mai nimic? M...

Nu țineți minte nume, locuri sau diverse lucruri...


Fii activ si pe facebook

Eşti dependentă de o persoană sau de o relaţie...

Poate fi vorba de mama ta, cu care ai avut întotd...

Vrei să renaşti?

Apucă-te de sport! Exerciţiile şi activităţil...